11
07

Białka – podstawowy składnik budulcowy organizmu

Białko przede wszystkim stanowi źródło materiału budulcowego dla mięśni. Dodatni bilans azotowy jest kluczem do przyrostu masy mięśni.
Dzienne zapotrzebowanie na białko dla „aktywnych” wynosi 1,8-2,0g na każdy kilogram masy ciała,co odpowiada w przybliżeniu 25-30% kalorii.

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) :
Charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że koncentrowane białka serwatkowe uznano za wysoko efektywne źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i glutaminy.

Izolat białka serwatki (WPI) :

To bardzo łatwo przyswajalne białko serwatkowe – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilka – kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=159.

Hydrolizat białka serwatki (WPH) :

Czyli proteiny mlecznego pochodzenia otrzymane w procesie technologicznym zwanym hydrolizą,doprowadzającą do rozbicia długich łańcuchów peptydowych na krótsze,które szybciej ulec mogą trawieniu.

Kazeina (CASEIN):
To białko mleka. Do białek mleka zaliczamy min.micelarna kazeina, kazeinian wapnia, kazeinian potasu. Podobnie jak białko serwatkowe, tak i kazeina otrzymywana jest z mleka. Charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka, tym samym najlepiej sprawdza się podczas długich przerw pomiędzy posiłkami, skutecznie powstrzymując katabolizm na długie godziny.